Veelgestelde vragenWat is het verschil tussen een chronograaf en een chronometer?

Een chronograaf is een horloge dat naast de gewone tijd extra functies heeft om de tijd te tellen. Over het algemeen gaat na het indrukken van de startknop een extra wijzer lopen die de seconden aangeeft, vervolgens geeft een andere wijzer het aantal minuten weer, waarna de derde wijzer het aantal uren telt. Er zijn verschillende manieren waarop een chronograaf de getelde tijd kan weergeven. Dit is afhankelijk van het design en de constructie van het horloge.

Een chronometer is een horloge met een uiterst nauwkeurig uurwerk, dat langdurig en uitgebreid is getest door een onafhankelijk instituut, Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC). Bij een dergelijk gecontroleerd horloge kan, afhankelijk van het merk, een officieël chronometer certificaat behoren. Elk horloge met het predicaat chronometer, moet deze testen met succes hebben doorstaan.
Zie voor meer informatie: www.cosc.ch

 

Zijn magnetische velden van invloed op een horloge?

Ja, blootstelling van het horloge aan sterke magnetische velden, kan van invloed zijn op de nauwkeurigheid en er zelfs de oorzaak van zijn dat het horloge volledig stopt. Een quartz horloge dat uit het magnetische veld wordt gehaald, gaat weer gewoon functioneren. Een mechanisch horloge moet dan misschien gedemagnetiseerd worden.
 

Wat zijn “jewels” in de context van horloge uurwerken?

De jewels zijn synthetische saffieren of robijnen die zodanig zijn bewerkt dat zij in staat zijn te fungeren als lagers voor raderen in uurwerken. Deze reduceren de wrijving tussen mechanische delen tot een minimum.
Over het algemeen kan worden gesteld dat een eenvoudig mechanisch uurwerk (met uren, minuten en secondenwijzer) minimaal moet zijn voorzien van 15 jewels. Deze bevinden zich op de plaatsen in het uurwerk waar de meeste frictie kan ontstaan.
 

Hoe lang gaat een horlogebatterij mee?

Normaal gesproken tussen de twee en vijf jaar. Dit is afhankelijk van het type horloge, de afmetingen en de hoeveelheid energie die gevraagd wordt voor verschillende functies. Bijvoorbeeld, een chronograaf quartz uurwerk vraagt meer energie dan een uurwerk dat alleen de uren en de minuten aangeeft.
 

Heeft mijn horloge onderhoud nodig?

Absoluut! Meer informatie hierover vindt u op onze homepage onder de button Service.

 

Is stof van invloed op de werking van een horloge?

Zelfs een klein stofdeeltje kan al een storing veroorzaken. Stof kan in een horloge komen als de kast, het glas of de kroon niet meer intact zijn. Het is daarom belangrijk dat b.v. een los, gebarsten of gebroken glas onmiddellijk wordt vervangen.
Als het horloge langere tijd niet wordt gedragen, is het aan te raden het horloge in de originele verpakking te bewaren op een droge plaats.

 

Moet een quartz (batterij) horloge worden opgewonden?

Nee, een batterij zorgt voor de stroomvoorziening voor het uurwerk van een quartz horloge. Als het horloge achter gaat lopen, zou de batterij misschien vervangen moeten worden of heeft het uurwerk onderhoud nodig.

 

Made by Blue Chili Creative   |   Disclaimer