LexiconA - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L- M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W -X - Y -Z


A

A.M.
Aanduiding die veelvuldig bij digitale horloges voorkomt. A.M. (ante = voor, meridiem = middag) betreft de tijd tussen middernacht en 12 uur ’s middags. P.M. (post = na, m = meridiem) staat voor de tijd tussen 12 uur ’s middags en middernacht.

C

Cabochon
Is niet alleen de benaming van een slijptechniek voor het slijpen van edelstenen en halfedelstenen, maar is ook de benaming voor de stenen die hiermee worden verkregen.
Een dergelijke rondgeslepen siersteen wordt vaak gebruikt op de kroon van een horloge.

D

Diamant
Is een natuurlijke verschijning van koolstof. Het is, voor zover bekend, het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Het is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Er zijn slechts twee industrieel vervaardigde materialen (Agregated Carbon Nanorods en ultrahard fulleriet) die harder zijn.
Diamant ontleent zijn naam aan het Griekse adamas, “ontembaar “ of “onoverwinnelijk”, verwijzend naar zijn hardheid.

E

Energie
Een horloge of klok kan zijn energie betrekken uit een mechanische of een elektrische bron. Een mechanische bron is een gewicht of veer. Elektrische bronnen zijn batterijen, accu’s, het lichtnet of zonnecellen. Sommige horloges winden of laden op d.m.v. armbewegingen.

G

Guilloche
Een vorm van design waarbij dunne lijnen zijn gegraveerd in een bepaald patroon. Door deze bewerking toe te passen op de wijzerplaat van een horloge, wordt een decoratief effect met een luxe uitstraling verkregen.
 

H

Horloge
Een horloge is een uurwerk of klok. Het woord horloge is afkomstig uit het Frans. Tegenwoordig wordt het woord in het Nederlands vrijwel alleen gebruikt voor een klein, draagbaar uurwerk. In het Frans echter wordt met horloge tegenwoordig een vast opgestelde klok bedoeld, terwijl een draagbaar uurwerk “montre” heet.

L

Lagersteen
In kwaliteitsuurwerken lopen raderen, anker en balans in lagers van synthetische robijnen, de zgn. lagerstenen. Deze verminderen de wrijving en houden de olie beter vast. Bij lagerstenen wordt een onderscheid gemaakt tussen gat- en dekstenen. Gatstenen dienen als glijlager voor de tappen van draaibare delen, dekstenen voor de begrenzing van de axiale speling.

M

Maanfase, schijngestalte
De planeten, onze maan en de manen van de andere planeten, vertonen schijngestalten. Dit wil zeggen dat zij zicht gedurende hun omloop in verschillende gedaanten laten zien.
Dit wordt veroorzaakt door het feit dat het lichaam vanuit een andere richting door de zon bestraald wordt dan waar vanuit het wordt waargenomen. Men ziet dan de terminator (d.i. de scheiding van licht en donker) zich verplaatsen over het oppervlak van de maan of planeet, waardoor zij te zien is als een sikkelvormig of rond lichaam. Enkele schijngestalten hebben een naam; nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier.

P

Polijsten
Het verbeteren van de visuele eigenschappen van een voorwerp. Door het polijsten van een horloge gaat een dof of beschadigd oppervlak weer glanzen. Het polijsten van een horloge wordt meestal gedaan met een snel ronddraaiende lappenschijf, waarbij het horloge volledig is gedemonteerd. Deze behandeling kan o.a. worden uitgevoerd op staal, zilver en goud.

Q

Quartz
Quartz horloges zijn voorzien van een elektronisch uurwerk dat wordt gevoed door een batterij. Door middel van een elektronisch circuit en een synthetisch kristal, wordt één impuls per seconde aan het raderwerk doorgegeven. Quartz horloges geven de tijd met grote precisie weer.

R

Rondsel
Een rondsel is een tandwiel dat zich tussen twee andere tandwielen bevindt en ervoor zorgt dat de draairichting van de twee andere tandwielen gelijk blijft. In een uurwerk zorgt een rondsel er ook voor dat bepaalde krachten gereduceerd worden.

S

Saffierglas
Saffierglas is, in tegenstelling tot gewoon glas, door zijn hardheid zeer goed bestand tegen krassen en wordt daarom in de horloge-industrie veelvuldig gebruikt. Vele handelingen zijn nodig om van het ruwe saffierkristal een horlogeglas te maken. Saffierglas is het sterkste, helderste en meest duurzame horlogeglas dat er is.

T

Titanium (Ti)
Titanium is een metaal dat sterk, licht en erg corrosiebestendig is. Bovendien is het ook goed bestand tegen extreme temperatuursschommelingen. Omdat titanium ook anti-allergeen en goed bewerkbaar is, wordt dit metaal veelvuldig gebruikt in de sieraden- en horloge-industrie.

W

Wijzerplaat
Een wijzerplaat is een deel van een uurwerk dat de precieze onderverdeling van de tijd aangeeft. Deze verdeling, ook wel indexering genoemd, kan op veel verschillende manieren worden weergegeven. Enkele mogelijkheden zijn; streepjes, romeinse en/of arabische cijfers en diamanten. Een wijzerplaat kan o.a. worden vervaardigd van staal, brons, zilver en goud, maar ook moderne kunststoffen en vezels kunnen hiervoor worden gebruikt.
Made by Blue Chili Creative   |   Disclaimer